Mondhygiënist

Mondhygiënist voorkomt mondproblemen

Bij een mondhygiënist kan zonder verwijzing een behandeling gestart worden om tandvleesproblemen te voorkomen en te verhelpen. Door te behandelen, te coachen en de persoonlijke mondsituatie te monitoren worden grotere problemen in de mond voorkomen. Dit heeft indirect ook een positieve uitwerking op de algehele gezondheid (bijv. bij diabetes en hart- en vaatziekten). De mondhygiënist is een vierjarig hbo-opgeleide professional in preventieve mondzorg en geeft mondzorgadvies op maat waar iemand direct mee aan de slag kan.

Bloedend / ontstoken tandvlees

Bloedend en ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiëniste speelt hierbij een belangrijke rol en is dé professional om dit probleem samen met u aan te pakken. Omdat de tandvlees ontsteking veroorzaakt wordt door tandplaque is een goede mondverzorging erg belangrijk.

Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiëniste om erger te voorkomen, negeer dit signaal niet!

Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen, door preventief de mondhygiëniste te bezoeken.

Wanneer naar de mondhygiënist?

Wanneer maakt u een afspraak bij de mondhygiëniste?
Als u last heeft van de volgende punten:

Als u bloedend tandvlees heeft

Als u gevoelige tanden heeft

Als uw tandvlees terug trekt

Als tanden of kiezen (een beetje) los staan

Als u een slechte adem heeft

Als u verkleurde aanslag op de tanden en kiezen heeft

Als u een roker bent

Als u wilt dat uw mond er verzorgd uit ziet

Als uw tandarts aangeeft dat de aanhechting van tandvlees en kaakbot is aangetast

Maak vandaag nog een afspraak

Mondzorg voor iedereen, van jong tot oud

De mondzorg in Nederland is op een hoog niveau en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dit ook graag zo houden. Dit jaar ligt de focus daarom ook extra op de mondzorg voor de jeugd en de kwetsbare ouderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen al op jonge leeftijd te maken kunnen hebben met ernstige gebitsproblemen. Onnodig, want kinderen zijn al vanaf het eerste tandje (zes maanden) welkom bij de mondhygiënist en dat is zelfs gratis tot de leeftijd van 18 jaar, omdat de behandeling geheel wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Iedereen wil zorgeloos oud worden, met een frisse en gezonde mond. Goed kunnen kauwen, eten, praten, zoenen en lachen horen daarbij. Een slechte mondgezondheid vergroot daarnaast het risico op longontsteking en op hart- en vaatziekten. Een gezonde mond is dus van levensbelang, zeker bij het ouder worden!